Stevia FAQ - Vanliga frågor
Vi får många frågor från våra kunder och några av de vanligaste frågorna eller missuppfattningarna tänkte vi besvara här. Vanligast är nog frågor som bygger på rädsla eller misstro till "nya" produkter. Därför vill vi reda ut begreppen.
Fråga: Jag är diabetiker typ1/typ2. Kan jag använda SteviaVitals produkter?
Svar: Ja, alla våra nuvarande produkter kan användas utan problem för diabetiker. Ingen produkt i sig ger någon blodsockerhöjning. Tänk dock på att recepten du hittar kan innehålla kolhydrater från andra ingredienser. Är du osäker på just din situation så rådfråga din läkare.
OBS! Du kan dock inte använda SteviaVital som energi vid sockerkänning.
Fråga: Jag äter LCHF-kost* och älskar det men saknar det söta. Kan jag använda SteviaVitals produkter inom ramen för LCHF?
Svar: Ja, du kan med fördel använda SteviaVitals produkter med LCHF-kost då de inte har några kolhydrater som kan påverka din hälsa eller vikt. Många refererar till SteviaVitals produkter som just "LCHF-socker".
*) Anm LCHF är en diet/livsstil som innebär att man minskar på kolhydrater och ökar fettintaget i kosten. Förkortningen står för Low Carb High Fat.
Fråga: Om nu Stevia funnits så länge, varför känner så få till det?
Svar: Vår egen analys är att man inte har sett något större behov. Paraguayanerna och andra runtom i världen har nog använt det själva där växten varit lokalt förekommande. Stevia har också sålts inom och utom EU men i liten skala och bland intresserade hälsokostanhängare. Allt eftersom man nu ser fetma som ett stort samhällsproblem så har man också försökt finna globala lösningar på detta.
Kolhydrater är en av de stora bovarna och mängden kolhydrater i läsk, godis och mat överstiger vida vårt dagliga behov. Stevia är idag det bästa man vet för att ersätta eller reducera socker. Med sina naturliga noll kalorier och kolhydrater är det en stark konkurrent till socker och absolut till andra sötningsmedel. Stevia anses idag som världens tredje naturliga största sötningskälla näst efter sockerrör och sockerbetor.
Fråga: Är Stevia tillåtet att sälja eller köpa i Sverige/Norden/EU?
Svar: Ja. Stevia är tillåtet att sälja och köpa i Sverige. Nu även i livsmedel (efter beslut i EU 2011-11-11.) EUs försiktighetsprincip har haft att göra med att man inte ville släppa ett tidigare låganvänt livsmedel fritt på marknaden när man inte har utrett vidden av dess fulla användning i mat och dryck.
Fråga: Är Stevia godkänt inom Sverige/Norden/EU?
Svar: Ja! Som vi sa ovan så har är det alltid varit tillåtet inom EU. Den 14 april 2010 sa dessutom EFSA ja till Stevia i livsmedel efter att ha gått igenom alla relevanta forskningsresultat. EFSA är rådgivande instans till EU. Den andra instansen i EU, EU-komissionen (Standing Committee on the Food Chain and Animal Health) har godkänt Stevia den 4 juli 2011 och 2011-11-11 godkände man äntligen Steiva i EU. Godkännandet gäller extrakt av plantan (sk steviolglykosider) och inte oraffinerade produkter av Stevia (t ex gröna blad).
De nordiska länderna utanför EU (Norge och Island) har sedan dess följt EUs rekommendationer och även de godkänt Stevia/steviolglykosider..
I början på december 2011 fanns de första produkterna ute i butikerna, SteviaVital® var först ut på hyllan med produkten SteviaVital® Steviasocker 5X (numera SteviaVital® Steviasocker Table+) i svenska livsmedelsbutiker. Något som fått ge namn till alla efterkommande produkter från andra tillverkare med stevia/erytritol på den nordiska marknaden.
Saknar du SteviaVital i just din butik? Be handlaren att kontakta oss. Gäller alla Nordiska länder.
Fråga: Jag har hört stevia kan vara skadligt stämmer det?
Svar: Nej inte alls! Vid långvarig extrem överdosering så kan stevia liksom allt annat bli farligt. Det man brukar hänvisa till är en oseriös forskningsrapport (vissa anser den vara beställd av sockerindustrin). Denna forskningsrapport har förskjutits av andra forskare då man menar att ett intag av den mängden t o m skulle göra vanligt vatten giftigt. En anmärkning här är att alla livsmedel som vi dagligen använder är farliga vid extrem överdosering.
Jo därför att 967 mg steviosid som använts i testet, är för en vuxen person (ca 80kg) det samma som ett intag av ca 77 gram steviaextrakt per dag eller motsvarande minst 19 kilo socker per dag vilket är totalt orimligt på alla sätt och vis. Andra forksare är starkt kritiska till denna mängd och resultatet har inte vad vi förstår heller kunnat reproduceras.
Utdrag ur EFSAs bedömning av Steviolglykosider:
“The results of toxicological testing indicated that steviol glycosides are not genotoxic, carcinogenic, nor associated with any reproductive/developmental toxicity."
Här är den kritiserade forskningen som fått bli vägledande för ADI:
"The NOAEL in the 2-year carcinogenicity study in the rat was 2.5% stevioside (95.6% purity) equal to 967 mg stevioside/kg bw/day (corresponding to approximately 388 mg steviol equivalents/kg bw/day).”
Källa:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1537.htm
Fråga: Jag har hört att stevia skall hålla en viss mängd så kallade steviolglykosider för att vara tillåten av WHO och EFSA. Klarar ni dessa krav?
Svar: Ja, utan tvekan. Vi ligger högt över rekommendationen om kravet på minst 95% steviolglykosider. Eftersom högre renhet ger en bättre smak har vi fokuserat på en något dyrare men godare och bättre kvalitet.
Fråga: Är det skillnad på Stevia och Stevia?
Svar: Ja, utvinningsprocesserna skiljer sig åt och man kämpar för att hitta kostnadseffektiva sätt att utvinna enbart de söta delarna i växten. Resultatet blir att man kan finna Stevia av både bra och dålig kvalitet. Kombinationen av steviolglykosider skiljer sig bland de billigare produkterna. Det mesta är de sötaste ämnena, Steviosid och Rebaudiosid men det finns andra ämnen som inte är så välsmakande och med hög eller fel koncentration av dessa får man en dåligt smakande produkt.
Ofta pratar man om en bismak. Många vill köpa så kallad grön stevia. Den är ca 30-40 gånger så söt som socker medan "vit stevia" är 100-400 gånger sötare än socker. Bismaken av lakrits är hög i den gröna stevian men avsaknad i de renare vita produkterna. Försiktighet bör råda när man tittar på allt för billiga produkter då pris ofta hör ihop med både smak och kvalitet. Inte minst ur produktsäkerhetssynpunkt. Därför säljer vi själva bara den renaste och högsta kvalitén vi känner till. WHO/JECFA, FDA och EFSA är överens om att en bra produkt skall innehålla minst 95% steviolglykosider, något vi håller mycket hårt på.
Fråga: Är er Stevia ekologiskt odlad?
Svar: Ja. All vår Stevia är ekologiskt odlad och är certifierad hos europeiska kvalitetsorganisationen BRC ÖKO-Garantie. I princip all stevia är redan odlad utan farliga bekämpningsmedel eftersom skadeinsekter inte tycker om den söta smaken.
Fråga: Jag blir lätt dålig i magen efter att ha ätit artificiellt sötade produkter. Är Stevia laxerande som andra sötningsmedel?
Svar: Nej, Stevia Extrakt är varken laxerande eller artificiellt. Vårt SteviaSocker innehåller förutom stevia en sockeralkohol som heter Erytritol som först vid överdosering kan ha en laxerande verkan. Den är dock den sockeralkohol som är bäst i detta hänseende. Den har ca 4 gånger högre tröskelvärde än andra.
Fråga: Sukrin* som finns i Steviasocker är ju en sockeralkohol och borde således ha 100% kolhydrater, men ändå anger ni att det är 0%.
Svar: Det är sant att vi delvis har samma innehåll som Sukrin* men det är ett varumärke som inte tillhör oss. Ingrediensen vi talar om här är Erytritol och eftersom den inte har någon påverkan på blodsocker eller tas upp av kroppen så får den benämnas som noll kolhydrater och noll kalorier. På engelska heter det net carbohydrates, nettokolhydrater är närmaste översättning på svenska. I kalorisnål kost som t ex LCHF skall du inte alls räkna med kolhydrater från SteviaSocker/erytritol. (Gäller även diabetiker.)
*) Sukrin är ett varumärke för Funksjonell Mat AS.
Fråga: Varför skall jag välja SteviaSocker istället för andra produkter med Erytritol. SteviaSocker har ju ett högre pris?
Svar: Erytritol är bara ca 0,7 gånger så sött som socker medan SteviaSocker är minst 5 gånger så sött. Sammantaget så är SteviaSocker 5X över 5 gånger sötare än en produkt med bara Erytritol. Vi tycker att dessutom att smaken blir mycket bättre.
Fråga: Vad är Erytritol? (Som finns i SteviaSocker.)
Svar: Erytritol (ibland kallad Sukrin) är helt enkelt en naturlig sockeralkohol som finns i bland annat frukt, svamp, vin mm. Fördelarna med Erytritol är att det har en god sötma, men inga kolhydrater* eller kalorier. Den är heller inte laxerande som andra sockeralkoholer. Ensam kan den ge en lite "kall smak" men i kombination med vår stevia får den en god smak och sockerlik känsla.
*) Som upptas av kroppen
Fråga: Jag har hört att steviolglykosider är framtagna på kemisk väg. Min vän / en webbsida / en person / hans hund (?) har även sagt att det därför finns gränsvärden för bly mm i produkterna, Vem vill ha proukter som innehåller sånt?
Svar: Ingen! Gå inte på hörsägen, försök att kontrollera fakta. En webbsajt är inte sann bara för att den ser sann ut, en kompis är inte en sanningsenlig källa bara för att han/hon verkar sanningsenlig. De flesta som kommenterar har aldrig varit i närheten av en raffineringsanläggning för Stevia.
Vad är kemi/kemiskt? När vi kokar te och utvinner en dryck från tebladen är det en kemisk process, gör man det med någon slags alkohol är det också en kemisk process men inte farligt för det. De flesta dricker t o m alkohol utan att blinka. I din dagliga juice dricker du metanol, för att den finns där naturligt. De flesta av de produkter du äter dagligen innehåller något som klassas som eller är skapat av "kemi".
När vi tänkter på kemi tänker vi ofta felaktigt på något giftigt men tror du verkligen att en industri medvetet skulle släppa ut något som innehåller giftiga ämen? Hur länge skulle man då kunna arbeta med sin verksamhet och vem skulle köpa produkten? Tvärtom finns ett antal laboratorietester som görs på varje produktion bara för att man skall vara helt säker på att produkten INTE innehåller något annat än den ska. Sanningen är att tillverkningsprocessen för Stevia inte är speciellt annorlunda än den för vanligt naturligt socker.
Raffineringen består som vi ofta nämner, bland annat av kokning i vatten och alkohol/er samt filtrering i ett antal steg och man är mån om att göra detta på ett rent och kontrollerat sätt hos våra raffinaderier.
Stevia är en jordbruksprodukt och i jorden finns naturligt en massa saker som vi inte bör får för mycket av. Av den anledningen kontrolleras halter av bland annat arsenik, tungmetaller och även ev bakterier, svampar etc. Inte för att tillverkningsprocessen skapat något magiskt och kemiskt, Andra livsmedelsprodukter kontrolleras också för liknande ämnen.
Det viktiga att veta är att alla våra produkter är långt under gränsvärdena och mycket väl ätbara utan hälsorisker, precis som din potatis, dina morötter etc.Skulle det någonsin hända att gränsvärdena skulle vara för höga (har inte hänt ännu) så kommer produkten inte ut på marknaden.
Fråga: Varför har ni inte "grön stevia" eller steviablad? Jag är säker på att det är nyttigare.
Svar: Vi skulle gärna sälja sk grön stevia som sötningsmedel om vi fick och vi har själva använt det länge. Men sanningen är att steviabladen har en ganska hög anis/lakrits-smak och en inbyggd bitterhet, så att i praktiken skulle få människor använda dem. Man har inte heller genomfört så noggrann forskning (över 250 seriösa dokumenterade studier) på de gröna bladen som man gjort på de utvunna söta ämena, steviolglykosiderna. Industrin är målgruppen för nästan all stevia för att det skall bära sig och bladen är för komplicerade smakmässigt och innehållsmässigt för att det skall vara lönsamt.
Den "vita Stevian"/steviolglykosiderna däremot är väl beprövad i forskning och har använts i industrin sedan början av 70-talet (Japan och andra delar av världen) utan rapporter om problem eller biverkningar.
Fråga: Jag har hört rykten om att så kallad vit stevia skulle vara blekt på kemisk väg för att se ut som socker. Stämmer det?
Svar: Raffineringen består bland annat av kokning i vatten och alkohol/er samt filtrering i ett antal steg. När man gör detta försvinner klorfyllen (den gröna färgen) naturligt från växten. Av denna anledning blir stevia vit eller gul-vit.
Fråga:Min vän / en webbsida / en person / hans hund (?) har även sagt att stevia skulle motverka graviditet. Är det så?
Svar: Nej! Det finns de som påstår att Guaraniindianerna en gång använt Stevia på detta sätt. Men hittills har ingen kunnat finna källan till detta rykte, och de indianer vi pratat med i Paraguay har inte heller kunnat bekräfta detta rykte. Beprövad forskning säger dock att det ryket inte är sant så vi kan avfärda detta som en myt.
Fråga: Jag har länge använt Stevia och tycker att det är bra att ni kämpar för att Stevia skall bli ett folkligt alternativ till socker och kemiska sötningsmedel. Finns det något jag kan göra?
Svar: Ja, vi uppskattar din medverkan jättemycket. Vill du att fler skall kunna få upp ögonen för Stevia och t ex köpa SteviaVital i butk så småningom så berätta för dina vänner om SteviaVital. Vi finns på www.facebook.com/steviavital och www.twitter.com/steviavital och din medverkan och glada tillrop där hjälper mycket. För att just din butik eller tillverkare av ditt favoritlivsmedel skall ta med SteviaVital i sitt sortiment eller produkt så kan du kontakta dem och berätta att du vill köpa SteviaVital i deras produkter eller butiker.
Blandningsförhållande:
Vi får ofta frågor på hur mycket SteviaVital® man ska använda i olika saker. Grundregeln är att mäta i vikt eftersom mjöler (som t ex Stevia Extract) och gryner (som t ex Steviasocker) kan packas olika hårt i era måttskopor. Men vikten förändras aldrig. För att exakt mäta SteviaVital® Extract behövs helst en våg som klarar 0,1 gram. De flesta hushållsvågar klarar inte detta.
Dvs vill man ersätta 1 dl socker i receptet, vilket är nära 85-90g, så blir det för:
SteviaVital® Steviasocker 5X = 90g/5 = 18 gram
SteviaVital® Extract 300X = 90g/300 = 0,3 gram
SteviaVital® Extract 350X = 90g/350 = 0,25 gram
SteviaVital® Extract 400X = 90g/400 = 0,22 gram
Vill man räkna omvänt så är 1 gram socker = 1g/5 = 0,2 gram SteviaVital® Steviasocker 5X etc. Det vill säga ganska enkelt och rakt fram.
I dryck är det enklare eftersom vi hela tiden kan smaka av den. Men 0,1-0,2 teskedar i en kopp te är ganska lagom.
Sen är det stor skillnad på våra smaklökar vad som är en bra söthet. Vi är olika känsliga och har man varit utan socker ett tag så kanske t om dessa mått är för mycket. Prova dig fram.
Har du några tips så välkommen att skriva till oss eller på Facebook.