SteviaVital Historia
Hem Naturlig Sötning Steviaprodukter Historia FAQ Recept Shop Kontakt Press ÅF

Fakta om Stevia

Stevia Vital ® är produkter baserade på blad eller extrakt av blad från plantan Stevia Rebaudiana (sv Sötflockel).

Stevia finns i över 280 arter där Stevia Rebaudiana är den som används för sötning. Stevia tillhör familjen Astracea och kommer ursprungligen från Paraguay där indianerna kallade den Ka'a He'ê (Söt ört). Den odlas idag över hela världen men främst Paraguay och på andra utvalda platser i Sydamerika och Asien. Plantan kräver en speciell kombination av sol och jord för att få den rätta smaken och sötman.

Extrakten som tas tillvara är främst de söta ämnena (steviolglykosiderna) Steviosid och Rebaudiosid, där den senare är den sötaste och mest sockerlika.

Så långt man kan se har Stevia använts av paraguayanska indianer (Guarani) från så långt tillbaka som 1500 år. Detta är svårt att styrka men har setts i skrifter. Men långt över över 500 år kan man säga med säkerhet.

Den "upptäcktes" på 1500-talet av en spansk forskare och botaniker vid namn Pedro Jaime Esteve (1500-1556), och sedemera 1899 åter av italienaren Moisés Santiago Bertoni (1857-1929). Namnet har den fått från den nylatinska översättningen av Esteve.

Den paraguayanska forskaren Ovidio Rebaudi var den första som kemiskt kunde beskriva sötman i Stevia år 1900.

Två franska kemister Bridel och Lavieille löste år 1931 hur man isolerade sötman ur Steiva. De kallade de utvunna extrakten för Steviosid och Rebaudiosid.

Bladen kan ätas direkt eller t ex kokas för att utvinna sötman. Då är de ca 10-20 respektive 30-40 gånger sötare än socker.

Stevia har i ursprungslandet använts främst som sötning och som medicinalväxt mot t ex övervikt och högt blodtryck.

 

Länkar

Wikipedia: Stevia

Ett magiskt datum för en "magisk" ört. Extraktet från den naturligt kalori- och kolhydratfria örten Stevia godkänns i EU-parlamentet. - Arbolito AB - SteviaVital

EFSA: Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive

EFSA evaluates the safety of steviol glycosides

"Toxicological testing showed that the substances are not genotoxic, nor carcinogenic, or linked to any adverse effects on the reproductive human system or for the developing child. The Panel set an Acceptable Daily Intake (ADI)[1] of 4 mg per kg body weight per day for steviol glycosides, a level consistent with that already established by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)."

 

*) Guarani är benämningen på Paraguays urbefolkning.

 

 

Stevia Vital ® Steviasocker & Extrakt

Stevia Vital ® är ett naturligt och gott sötnings-medel från plantan Stevia Rebaudiana.
Det speciella med Stevia Vital ® är att det är helt naturligt, har noll kalorier, noll kolhydrater och noll GI. Godkänt av WHO/FDA/EFSA  Läs mer »

Handla här. Fraktfritt över 600:- !

I vår webbshop hittar du våra olika Stevia-produkter i dess olika former, bordssocker och koncentrat. Du väljer den som passar dig bäst. Just nu fraktfritt över 600:- (Gäller Sverige).
Gå till webbshoppen »

Handla i din lokala butik!

Nu kan du kan prata med din butik så att de tar hem våra produkter! Genom att handla lokalt slipper du t ex fraktkostnad och expeditionsavgift.
Be dem ta hem din SteviaVital-favorit.
Återförsäljare sökes»