Fakta om Stevia
Stevia Vital ® är produkter baserade på blad eller extrakt av blad från plantan Stevia Rebaudiana (sv Sötflockel).
Stevia finns i över 280 arter där Stevia Rebaudiana är den som används för sötning. Stevia tillhör familjen Astracea och kommer ursprungligen från Paraguay där indianerna kallade den Ka'a He'ê (Söt ört). Den odlas idag över hela världen men främst Paraguay och på andra utvalda platser i Sydamerika och Asien. Plantan kräver en speciell kombination av sol och jord för att få den rätta smaken och sötman.
Extrakten som tas tillvara är främst de söta ämnena (steviolglykosiderna) Steviosid och Rebaudiosid, där den senare är den sötaste och mest sockerlika.
Så långt man kan se har Stevia använts av paraguayanska indianer (Guarani) från så långt tillbaka som 1500 år. Detta är svårt att styrka men har setts i skrifter. Men långt över över 500 år kan man säga med säkerhet.
Den "upptäcktes" på 1500-talet av en spansk forskare och botaniker vid namn Pedro Jaime Esteve (1500-1556), och sedemera 1899 åter av italienaren Moisés Santiago Bertoni (1857-1929). Namnet har den fått från den nylatinska översättningen av Esteve.
Den paraguayanska forskaren Ovidio Rebaudi var den första som kemiskt kunde beskriva sötman i Stevia år 1900.
Två franska kemister Bridel och Lavieille löste år 1931 hur man isolerade sötman ur Steiva. De kallade de utvunna extrakten för Steviosid och Rebaudiosid.
Bladen kan ätas direkt eller t ex kokas för att utvinna sötman. Då är de ca 10-20 respektive 30-40 gånger sötare än socker.
Stevia har i ursprungslandet använts främst som sötning och som medicinalväxt mot t ex övervikt och högt blodtryck.
Länkar
EFSA evaluates the safety of steviol glycosides
"Toxicological testing showed that the substances are not genotoxic, nor carcinogenic, or linked to any adverse effects on the reproductive human system or for the developing child. The Panel set an Acceptable Daily Intake (ADI)[1] of 4 mg per kg body weight per day for steviol glycosides, a level consistent with that already established by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)."
*) Guarani är benämningen på Paraguays urbefolkning.