Hem Naturlig Sötning Steviaprodukter Historia FAQ Recept Shop Kontakt Press ÅF

Stevia och diabetes

Diabetes-sprutaEftersom våra Stevia Vital®-produkter är energifria så riktar vi oss naturligtvis inte minst till diabetiker. Diabetes är en av våra vanligaste folksjukdomar. Över 350 000 svenskar lider nämligen av just diabetes, och då i huvudsak typ 1 och typ 2.

Så här berättar Svenska Diabetesförbundet:

Diabetes (Diabetes Mellitus) är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att sockerhalten i blodet är för hög.

• Vid diabetes typ 1 har kroppens egen produktion av insulin helt eller nästan helt slutat att fungera.

• Vid diabetes typ 2 kan kroppen fortfarande producera lite insulin, men den mängd som produceras räcker inte för kroppens behov.

De båda diabetestyperna har många gemensamma drag men skiljer sig också åt på viktiga punkter, till exempel hur de behandlas och orsaken till att någon får sjukdomen. Oavsett diabetestyp är det främsta målet med behandlingen att försöka upprätthålla en så normal blodsockernivå som möjligt.

Vem kan få diabetes?

 

Typ 1 - Har många gånger ärftliga orsaker men nio av tio av alla barn som insjuknar har ingen nära släkting med typ 1-diabetes. Ett barn till en förälder med typ 1-diabetes löper mindre än fem procents risk att också få sjukdomen. Om båda föräldrarna har typ 1-diabetes ökar risken för barnet till mellan 10 och 20 procent. Cirka 50 000 människor i Sverige har sjukdomen.

Typ 2 - Har ofta ärftliga orsaker i kombination med övervikt. Många personer som har typ 2-diabetes är överviktiga och fetma är en av orsakerna till att kroppscellerna förlorar sin känslighet för insulin. Överviktiga som inte har typ 2-diabetes förmår att producera så mycket insulin, upp till fem-tio gånger det normala, att blodsockret hålls på normala nivåer trots den nedsatta känsligheten i kroppscellerna. De som har diabetesanlag klarar inte detta, relativ insulinbrist blir följden och blodsockret stiger. Cirka 300 000 människor i Sverige har sjukdomen.


Hur vet man om man kan vara i farozonen?

De första tecknen på diabetes brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, ibland också viktnedgång. De stora urinmängderna beror på att socker utsöndras med urinen genom njurarna och att sockret drar med sig vatten. Törsten är en signal om de stora vätskeförlusterna med urinen. Trötthet och viktförlust beror på allvarliga störningar i ämnesomsättningen som också beror på insulinbristen.

Debuten av typ 2-diabetes brukar vara mer smygande än vid typ 1, men symptomen är desamma: ökad törst, stora urinmängder och trötthet. Många har typ 2-diabetes eller är på gränsen till att få det utan att de själva vet om det. Ofta upptäcks sjukdomen i samband med en vanlig hälsokontroll där man undersöker blodsockret eller om det finns socker i urinen.

Ta kontakt med din vårdcentral om du tror att du ligger i riskzonen för diabetes. Den enklaste kontrollen görs på några minuter med ett enkelt blodprov.

Att leva med diabetes

För typ-1 patienter är enda sättet att hålla kontroll på blodsockret att tillföra insulin till kroppen med någon form av injektioner, eller med insulinpump. Alla personer med typ 1-diabetes behandlas med insulin.

För typ-2 finns det olika lösningar, och för ungefär en tredjedel av alla människor med typ 2-diabetes i Sverige består behandlingen av att lägga om matvanor för att gå ned i vikt samt vardagsmotion. Viktminskningen gör att den egna insulinproduktionen räcker till igen och ökad fysisk aktivitet förbättrar känsligheten för insulinet. Blodsockernivåerna blir då mer normala.

Ytterligare en tredjedel behöver också tabletter för att hålla blodsockret i schack. Medicinen stimulerar den egna insulinproduktionen eller ökar vävnadernas känslighet för insulin. Den sista tredjedelen behöver precis som människor med typ 1-diabetes dagliga insulininjektioner, och på senare år har det blivit allt vanligare att människor med typ 2-diabetes övergår till insulinbehandling.

Denna text är förkortad men du kan läsa mer om diabetes hos Svenska Diabetesförbundet. där du också kan hjälpa forskningen via genom att donera pengar till Diabetesfonden.

 

Vad kan vi göra?

Gemensamt för de två sjukdomarna är att god och regelbunden kosthållning är det viktigaste för att må bra. Att hålla en rimlig balans på kolhydrater, dvs socker och fett. I båda fallen skall man undvika att bli överviktig då det försvårar sjukdomen.

Ett sätt att hålla sötsuget i shack är att använda sockerfria produkter, men vissa produkter innehåller sockeralkoholer som även om de har låg energi, kan påverka blodsocket.

Vad kan Stevia Vital göra?

SteviaVitals produkter är uppdelade i två typer, rent Steviaextrakt som inte har någon som helst kalori eller kolhydrat, och steviasocker som är mixad med Erytritol (som trots att det är en sockeralkohol inte påverkar blodsockret).

Tack vare detta kan våra produkter användas av diabetiker som fortfarande vill ha glädjen av sötma i mat och dryck.

Donera till diabetesfonden

DiabetesfondenVi donerar en krona av varje såld produkt till diabetesfonden. Med tiden avser vi att öka denna insats. Vi anser att det är av högsta vikt att forskningen får hjälp att lösa eller stävja denna stora folksjukdom. Du kan själv klicka på länken till höger och göra din egen donation.Stevia Vital ® Steviasocker & Extrakt

Stevia Vital ® är ett naturligt och gott sötnings-medel från plantan Stevia Rebaudiana.
Det speciella med Stevia Vital ® är att det är helt naturligt, har noll kalorier, noll kolhydrater och noll GI. Godkänt av WHO/FDA/EFSA  Läs mer »

Handla här. Fraktfritt över 600:- !

I vår webbshop hittar du våra olika Stevia-produkter i dess olika former, bordssocker och koncentrat. Du väljer den som passar dig bäst. Just nu fraktfritt över 600:- (Gäller Sverige).
Gå till webbshoppen »

Handla i din lokala butik!

Nu kan du kan prata med din butik så att de tar hem våra produkter! Genom att handla lokalt slipper du t ex fraktkostnad och expeditionsavgift.
Be dem ta hem din SteviaVital-favorit.
Återförsäljare sökes»