SteviaVital Historia
Hem Naturlig Sötning Steviaprodukter Historia FAQ Recept Shop Kontakt Press ÅF

Stevia historia

SteviaBlad

På en lång resa för över tio år sedan upptäckte vi av en slump, att det vi grunnat på i väst, redan fanns. Tänk om det fanns ett socker utan kalorier och kolhydrater.

Det inte bara fanns där på de Paraguayanska slätterna, det användes också flitigt av lokalbefolkningen så som Guaraniindianerna* gjort under århundraden. Främst sötar man sitt dagliga te - Yerba men det förekommer såväl i mat som i dryck.

Vad pratar vi om då? Jo en liten oansenlig växt som "upptäcktes" av de första antropologerna för ungefär 500 år sedan, Stevia Rebaudiana Bertoni. Guarani kallar den "ka'a he'ê".

Vi tog med det hem, provade det i alla dess former i mat, te, kaffe mm och kände att det fungerade riktigt bra. Det var ju riktigt gott dessutom. Vi funderade också på varför så få kände till det här om det nu var så bra som Paraguayanerna påstod...

Det har tagit en lång väg för för Stevia att komma till väst, men fler och fler upptäcker att en växt som inte innehåller kalorier, som inte innehåller kolhydrater och som inte innehåller något GI är det bästa och nyttigaste sättet att söta sin mat och dryck.

Kanske tycker du att det är för otroligt för att vara sant, men vi kan garantera att det är helt sant och alla de stora organisationerna FDA, WHO, EFSA har äntligen godkänt det efter ca 250 positiva publicerade forskningsresultat. Faktum är att EU tidigare tyckt att det har funnits för få negativa rapporter för att man skulle kunna ta ställning.
(Frågar vi Guarani så tycker de säker vi är lite tokiga).

På våra resor till Paraguay har vi själva alltid handlat mer av bönderna. Men vi bestämde oss snart för att låta alla få chansen att leva ett sött liv utan kalorier.

Äras ska de som äras bör och en god tanke måste gå till alla de eldsjälar runt om i världen som kämpat för en förändring, inte minst de olika intresseorganisationer som tillsammans gjort det möjligt för oss att se stevian som sötning i var mans och kvinnas hem.

Stevia är som sagt ganska okänt i väst men har använts i japansk industri (där kemiska sötningsmedel som Aspartam och Sukralos är förbjudet) sedan 1970. Den har där snart 50% av sötningsmarknaden(!). Så sent som slutet på 2008 blev det också godkänt att använda i livsmedelsindustrin i USA. Den 11/11 2011 tog EU äntligen beslutet att godkänna stevian till försäljning i butik och industri. Sedan dess har antalet produkter innehållande Stevia bara ökat och inom några år kommer vi att få se det i många av våra livsmedel.

Stevia Vital ® Steviasocker & Extrakt

Stevia Vital ® är ett naturligt och gott sötnings-medel från plantan Stevia Rebaudiana.
Det speciella med Stevia Vital ® är att det är helt naturligt, har noll kalorier, noll kolhydrater och noll GI. Godkänt av WHO/FDA/EFSA  Läs mer »

Handla här. Fraktfritt över 600:- !

I vår webbshop hittar du våra olika Stevia-produkter i dess olika former, bordssocker och koncentrat. Du väljer den som passar dig bäst. Just nu fraktfritt över 600:- (Gäller Sverige).
Gå till webbshoppen »

Handla i din lokala butik!

Nu kan du kan prata med din butik så att de tar hem våra produkter! Genom att handla lokalt slipper du t ex fraktkostnad och expeditionsavgift.
Be dem ta hem din SteviaVital-favorit.
Återförsäljare sökes»